-=DogaBlog=-

A blogom célja, hogy leírhassam azt, amit gondolok a 19. és a 20. századi irodalomról (és persze egy jó jegy elérése :-D).

Friss topikok

HTML

Ady Endre: Meg akarlak tartani

2010.03.30. 19:58 | szalex92 | Szólj hozzá!

      Ady ezt a versét 1904-ben írta. Ekkor Párizsban tartózkodott és érzelmeket táplált Diósy Ödönné Brüll Adél iránt. Ezekben az években jelentkeztek betegségének komolyabb tünetei. A hazától való távolság (bár párizsban jól érezte magát), a betegség gyötrelme és a szerelem amit egy férjes asszony iránt érzett nem lehetett könnyű számára, ami biztosan hatással volt rá. A Meg akarlak tartani című vers inkább "szakító-vers" mint udvarló. Az egész mű során egy ellentét bontakozik ki. Meg akarja tartani ezért marad tőle távol. Az első három versszak nekem inkább egy kapcsolat előtti belső küzdelem, amit Ady érez, hogy van köztük kölcsönös vágy, de nem szabad hagyniuk, hogy kapcsolattá fajuljon érzelmük. A 4., 5. és 6. versszakokban a vers átmegy szakító-versbe. Már olyan szavakat használ, mint elhagylak, multnak. Az utolsó versszak egy külön álló rész számomra. Ady itt bizalmatlanságot fogalmaz meg. Nem bízik Léda és a saját érzéseiben.

A bejegyzés trackback címe:

https://dogablogom.blog.hu/api/trackback/id/tr201882034

Kommentek:

A hozzászólások a vonatkozó jogszabályok  értelmében felhasználói tartalomnak minősülnek, értük a szolgáltatás technikai  üzemeltetője semmilyen felelősséget nem vállal, azokat nem ellenőrzi. Kifogás esetén forduljon a blog szerkesztőjéhez. Részletek a  Felhasználási feltételekben és az adatvédelmi tájékoztatóban.

Nincsenek hozzászólások.
süti beállítások módosítása